Op bezoek bij Herman is een wijds begrip. Herman is namelijk bezig twee huizen te kopen. Een ouderlijk huis voor zijn ouders en een vrijgezellen villa voor hemzelf en de aanloop van vrienden, vriendinnen, plotselinge feesten, etc. Zolang de koop van het tweede huis nog niet definitief gesloten is, behelpt Herman zich met een vleugel van het ouderlijk huis. We zijn een kijkje wezen nemen. Herman's jongere zuster Suzanne was net jarig, dus dat trof. Veel zuurstokken en tum-tummetjes. Van Herman kreeg het vierjarige ex-fotomodel een speelgoedpaard op wielen, met ingebouwde hi-hi-hinnik als je 'm de sporen geeft. Suzanne is al van deze lieve wollen viervoeter (of eigenlijk: vierwieler) afgevallen. Buil plus schram op voorhoofd plus zakdoek vol tranen.
„Peter stout! Peter stout!" deelde Suzanne mij ongevraaged mede, terwijl ze meelijopwekkend op haar buil wees. Want Peter (thuis heet hij Peter; Herman is voor-de-rest van het heelal) had het paard iets te snel opgetrokken, waardoor Suzanne dus getuimeld was.
Herman heeft het erg druk met dit nieuwe huis. De vijver moet namelijk leeg. Iedere interviewer, pottenkijker of fan krijgt een emmer in de handen gedrukt. „Hier, helpen hozen". Na een uurtje hozen met emmers komt Herman tot de ontdekking dat het water door het gras gewoon weer in de vijver terug loopt. Op dat moment begint jarige Suzanne te krijsen. Haar nul jaar oude zuster Louise wordt op haar paard gezet. Suzanne wordt verzocht achter Louise op het zadel plaats te nemen. Zo leuk voor de foto. Maar ze is een en al protest. „Mijn paard! Louise mag niet op paard. Ikke jarig. Louise mag niet op paard". Nou vooruit, dan niet. Ze is jarig nietwaar. Morgen zullen we d'r wel es even bijbrengen dat ze de wollen veestapel (beren, apen, eenden, hondjes, mensjes - voor 95% geschenken van herman-fans) met haar zusje moet delen.
„Ze is wel een beetje bedorven", zegt Herman's moeder zorgelijk.
„Suzanne is veel te veel verwend. Ze heeft de afgelopen anderhalf jaar veel geposeerd voor mode-en reclamefoto's. Dat begon al toen ze net twee-en-eenhalf was! Ze was het zich maar al te gauw veel te goed bewust dat ze poseerde. Dat maakte haar veel te vroeg wijs. Onhandelbaar".
„Bij tijden ongenietbaar" vult Peter aan.
„Dat wurm van mij werd veeleisender dan een Shrimp" herneemt mevrouw Noone.
„En wat een tl dat kleine schatje soms uit kan slaan nee mr!" zegt Peter „alsof je in de studio bent. Waar zo'n wurm het vandaan heeft. Enfin, uit de fotostudio. Geen vaktermen maar krachttermen".
„Een bijzonder vlug lerend kind" zegt mevrouw Noone met ongepaste trots. „We zullen haar naar de kleuterschool sturen, voordat Louise de verkeerde woorden van Suzanne gaat leren".
Louise is een dotje van amper negen maanden. Haar inititalen staan in goud op de zijkanten van haar kinderwagen.
HUIZE PA & MA
Het huis ligt 75 km van Londen, bij het plaatsje Biddenden in de graafschap Kent. Herman ontdekte het toen hij vorig jaar augustus hier in de buurt met Douglas Fairbanks Jr. en Michael Redgrave aan de opnamen voor een Amerikaanse tv film werkte.
Herman: „We kwamen wel eens in de herberg hier in de buurt en toen hoorde ik dat dit huis te huur en misschien ook te koop was. Het is het eigendom van de familie Orde, als dat je iets zegt. Oud maritiem geslacht. Kijk maar aan de muur, die portretten. Als je het huis doorloopt zie je de hele familie hangen. In de garage hangt nog een verarmde tak. En in de schuur staat nog een onterfde zijtak. Paar portretten zonder vergulde lijst. In de schuur zetten was niet genoeg, het vergulsel moest er ook nog af. Ach ja Engeland is het land van de jonge beat en de oude tradities. Voorlopig hren we dit huis. Maar het is wel de bedoeling het op den duur te kopen. Ik heb al een optie. Dit huis is voor mijn ouders. Zelf heb ik iets anders op het oog."
Huize pa & ma is bereikbaar via een lange, met laurierbomen begrensde slingerweg, en is van de weg af niet zichtbaar. Het is omgeven door 40,000 m2 bos en grond. Het zit er vol fazanten, eenden en wilde ganzen. Eerst woonde de familie Noone bij Liverpool. Dikwijls werd het huis omsingeld door troepen fans. Of stonden meisjes te wachten tot Herman naar buiten kwam voor een handtekening en een vingerafdruk.
„Hier hebben we minder last van de fans" zegt mevrouw Noone. „Hier zie je alleen wilde ganzen als je wakker wordt. Peter is eens 's morgens vroeg op jacht geweest met een geweer. Maar hij durfde niet op die beesten te schieten. Hij kon het niet over zich krijgen. Toen is ie ergens achter op het landgoed maar op ouwe konservenblikken gaan schieten. D'r ligt daar een hele belt vol".

HUIZE HERMAN

We zijn met Herman die middag nog even naar de andere kant van Benenden gereden. Daar staat het huis dat Herman voor zichzelf wil kopen. Enorme kast van een herenhuis. Tien slaapkamers en zeven badkamers. Gebouwd in William en Mary stijl (een pop-duo uit Engeland's vaderlandse geschiedenis) en eigendom van Lord Keyes.
„Hier heb ik tenminste de ruimte om mijn vrienden te ontvangen" zegt Herman. „De koop zal wel niet te lang op-zich laten wachten. Als ik hier eenmaal woon zal ik wel niet vaak thuis zijn. Ik zal een huisbewaarder in dienst nemen. En een tuinman. Eventueel ook een huisknecht. Het terrein is enorm groot. Lord Keyes zei dat er zo'n 150,000 stuks pluimvee over het erf rond dart. Ik zal ze eens tellen". Als adspirant koper heeft Herman toestemming het terrein te betreden. Het huis ligt op een heuvel met uitzicht over de graafschap. Achter het huis is een enorm grasveld en een zwembad.
„Ik heb nog het oog gehad op een huis ergens in Jersey. Is niet door-gegaan. Ook heb ik nog gedacht aan Zwitserland. Maar dat kan niet vanwege Engelse-deviezenbepalingen".
Wel begrijpelijk. Als Herman met zijn kapitaal uit Engeland weggaat, blijft er haast niets meer in het land achter.
„D'r valt hier enorm veel van te maken. Bij mijn ouders ook. Houthakken. Grasmaaien. Eendenfokken. Bij mijn ouders heb ik een heel stuk grasland met de zeis gemaaid. Twee dagen mee bezig geweest. Toen ontdekte ik die grasmachine ergens in een schuur. Je doet voortdurend ontdekkingen. De buurt is hier wel gemoedelijk. In Castleton Oaks kom ik wel eens in de herberg. Goeje maatjes geworden met de landheer „Tich". Nee, niet Tich van Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick en Tich. Wat opvalt, in de herberg ook, is dat iedereen zo gewoon tegen je doet. Heel vriendelijk en heel gewoon gaat het hier allemaal".

GOOCHEME SALLY

Zo kort als ze hier wonen is er toch al een fanprobleem. Onlangs arriveerden er op een avond 200 fans op de fiets bij het huis. Ze beweerden dat ze door een meisje, een zekere Sally, voor een feest bij Herman waren uitgenodigd! Een andere keer werd het huis omsingeld door 50 mods en rockers op bromfietsen. De plaatselijke veldwachter rukte uit om ze weg te jagen.
„Ik vind het helemaal niet erg als er af en toe eens iemand komt" zegt Herman. „maar dit was echt te gek. Gisteren is Prinses Anne met een paar vriendinnen langs geweest. Heb ik helemaal geen bezwaar tegen. Jammer dat ik niet thuis was. De kostschool waar prinses Anne op zit is hier nog geen twee kilometer vandaan. Enorm mooie meisjes zitten daar. Ik ben d'r al een paar keer wezen kijken. Effe langsgeloeid in de Jaguar. Nee, het is hier best wonen!"

Previous | Misc. Foreign Mag Index | Next